MATERIAAL

Het materiaal waarvan mijn mondstukken zijn gemaakt is uniek.
Het procédé hiervoor is door de Duitse klarinettenbouwers Leitner&Kraus ontwikkeld in nauwe samenwerking met een gespecialiseerd Duits spuitgietbedrijf.

Na vele testen is er een manier gevonden om grenadille hout te verwerken tot een product dat middels spuitgieten een mondstuk oplevert dat voor 100% uit natuurlijke materialen bestaat. In dit geval grenadille hout zonder chemische toevoegingen.
Voor velen zal het een prettig gevoel zijn te weten dat het mondstuk geen chemische of gevaarlijke stoffen bevat, zoals zwavel, dat in behoorlijke hoeveelheden in het alom bekende kautschuk verwerkt zit. 

Omdat dit 'hout' geen nerven heeft zal dit materiaal dan ook niet 'werken'. Het zet niet uit, het zal niet krimpen en neemt geen vocht op waardoor de speel eigenschappen van het mondstuk niet zullen veranderen. Dit waren, tot nu toe, de redenen waarom massief houten mondstukken (helaas) nauwelijks nog werden gebruikt. Helaas, want de klank is onovertroffen!

Daar komt nu een einde aan.
Nu kunnen klarinettisten weer het genot en de voordelen ervaren van hout. Maar niet alleen de klarinettisten profiteren hier van, ook de luisteraar zal intenser kunnen genieten van uw mooie geluid.

Hans Colbers Mouthpieces koopt de halffabrikaten in bij Leitner&Kraus waarna middels een CNC freesmachine de baan met grote precisie op het mondstuk wordt gemaakt. Vervolgens is er nog veel handmatig werk te verrichten om het mondstuk speelklaar te maken. Naast vijlen, schuren en polijsten wordt ook de tip handmatig afgewerkt. Dit maakt het behoorlijk arbeidsintensief, maar kwaliteit zal altijd handwerk blijven en kwaliteit is wat ik wil leveren. 

Het heeft bijna 2 jaar geduurd om alle banen te ontwikkelen. Veel rekenwerk, met een rekenmachine aan de keukentafel, veel, erg veel testen en de commentaren van klarinettisten serieus nemen, waren cruciaal om dit hoge niveau te bereiken.

Belangrijk: Stel klarinet mondstukken nooit bloot aan hoge temperaturen!

 

Kautschuk mondstukken NIEUW!

Alle banen zijn nu ook beschikbaar op kautchuck mondstukken van Hans Zinner.

Binnenkort zijn de kautchuck es-klarinetmondstukken klaar!!

 

 

Materiaal - Material

Atelier Hans Colbers Mouthpieces