HANS COLBERS, KLARINETTIST

Hans Colbers studeerde aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam bij o.a. Leo van Tol en George Pieterson. In 1990 behaalde hij in Amsterdam het diploma Uitvoerend Musicus met Onderscheiding en 2 jaar later het diploma Kamermuziek met de hoogst mogelijke cijferwaardering.

Als solist trad hij op in binnen- en buitenland met concerten van C.M. von Weber, W.A. Mozart, G. Rossini, F. Danzi, L. Spohr, J. Françaix, G. Meyerbeer, H. Badings, I. Strawinsky, J. Brahms, G. Finzi en L. Bernstein met diverse orkesten, waaronder het Residentie Orkest, het Metropole Orkest en het Radio Symfonie Orkest. Hij werkte als solist samen met dirigenten als Christopher Hogwood, Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw en Neëme Järvi. 

Bij De Nederlandse Opera was hij een van de instrumentale solisten in Kopernikus van Claude Vivier (onder regie van Pierre Audi), maar ook in operaproducties van Theo Loevendie en Igor Strawinsky.

Hans Colbers speelt veel kamermuziek met diverse ensembles, zoals Het Reizend Muziek Gezelschap, het Nederlands Blazers Ensemble, het ASKO/Schoenberg Ensemble, Ensemble Caméléon en de Ebony Band, alsook met bekende musici zoals de pianisten Maria-João Pires, Menahem Pressler, Rian de Waal, Frank v/d Laar, Tan Crone, de Chinese cellist Jian Wang en vele anderen.

Tevens geeft hij regelmatig masterclasses o.a. tijdens het Festival van Oaxaca in Mexico. Tournees leidden hem naar vele landen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika en hij speelde concerten tijdens grote festivals zoals het Festival de Nantes, de Salzburger Festspiele en de Berliner Festwochen en het Holland Festival.

In 1991 begon Hans Colbers als es-klarinettist in het Radio Filharmonisch Orkest en is sinds 1995 als soloklarinettist verbonden aan het Residentie Orkest te Den Haag. Daarnaast speelt hij veelvuldig in diverse andere grote orkesten in Nederland zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Sinds 1997 is Hans Colbers als hoofdvakdocent klarinet verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Zijn werkzaamheden als mondstukkenmaker zijn begonnen in 2012. In dat jaar is het bedrijf Hans Colbers Mouthpieces opgericht en heeft hij veel innovaties gemaakt qua klarinetmondstukbanen. Alle banen die door Hans Colbers Mouthpieces worden gemaakt, zijn door Hans Colbers zelf ontwikkeld. Nieuwe ideeën, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe mondstukken.

 

Biografie - Biography